Hvad musikken kan lære os om forandringsledelse og innovation!

Jonas Gülstorff om musikkens veje til forandringsledelse og innovation
Jonas Gülstorff om musikkens veje til forandringsledelse og innovation

Jonas Gülstorff om musikkens veje til forandringsledelse og innovation

– Få gratis inspiration fra musikkens verden og bliv en styrket forandringsleder og innovator

Lige før sommerferien i 2017 havde jeg den store fornøjelse at have en inspirerende samtale med Jonas Gülstorff  om forandringsledelse og innovation.

Forandringsledelse bruger jeg nemlig rigtig meget tid på at begribe og formidle videre til andre. I min egen udvikling søger jeg og bliver altid inspireret af mennesker, der er skabende. Jonas er ingen undtagelse.

Han har udviklet og er vært på DR P3’s program Sangskriver. I programmet inviterer han en musiker/band ind, og med udgangspunkt i lytternes liv skaber de sammen en sang på to timer. To timer og en sang som ikke eksisterede før programmet.

Da jeg lyttede til hans program – og også selv fik skabt en sang – blev jeg optaget af den proces, som han fører sin gæst og lytter igennem, og det resultat de leverede.

Jeg har kogt samtalen ned til følgende tre opmærksomhedspunkter til dig, der er forandringsleder og vil styrke dit lederskab.

# Træd tilbage og lad fagligheden få plads

Jonas har flere formål med sit program. Et af dem er at gøre sin gæst til den bedste udgave af sig selv.

Hvis du lytter til programmet, vil du bemærke, hvordan han ”træder” et skridt tilbage og sætter gæstens personlighed og kompetencer i spil. Det gør han, alt imens, han guider og styrer processen hen til målet, nemlig en sang som ikke eksisterede før programmet.

Det fangede min opmærksomhed.

En leders fornemmeste opgave er at lade andres faglighed og evner få plads. Når du bliver leder, skal du skal ikke længere bevise dig selv, men kan lade andre shine. Det overskud i ledergerningen demonstrerer Jonas i programmet.

# Parker korrektheden og skab nyt

Jonas og jeg talte om, at kunst ikke kan forceres. Det udfordrer Jonas i sit program, når han sætter to timer af til processen.

Hvad er det så, han gør, som gør, at programmet ikke virker forceret?

Et af de greb han tyr til er, at han bypas’ser det, vi plejer. Der er ikke en facitliste. Korrektheden er parkeret.

Sangen er en bunden opgave, da den skal skrives med udgangspunkt i lytternes liv, som har skrevet ind til Jonas. Lytteren bliver derved opdragsgiver, men har ingen kontrol over hverken proces eller resultat. Jonas og gæsten har frie tøjler til at kreere og skabe.

Deri ligger en enorm styrke. At turde frigive innovationsrummet med den overhængende risiko for at fejle. Eller chancen for at skabe det vi ikke vidste, at vi manglede.

Det viser sig i programmet, at det er forskelligt, hvor langt Jonas og gæsten når. Nogen gange kommer der en hel sang ud af det. Andre gange er det et vers og et omkvæd.

Det interessant er, at lytterne bliver glade for resultatet – uden undtagelse. Et resultat de ikke på forhånd vidste skulle have potentiale til at understøtte netop deres videre færd.

(Så beslutningstager – slip kontrollen og lad dig blive ført hen et sted, som du ikke vidste eksisterede.)

# Træf de nødvendige beslutninger – ikke de populære

En sidst ting som slår mig, er Jonas tilgang til, at det er sangen, der er det vigtige og ikke hittet.

Som forandringsledere kan vi hurtigt falde i grøften med de populære beslutninger. De gør sjældent ondt på os selv og eventuelle beslutningstagere at sige ja til. De letter vores hverdag, fordi de er letfordøjelige.

Men er det de nødvendige beslutninger?

At være tro mod sagen, kan være vanskeligt. Vi har alle brug for bekræftelse og følelse af fremdrift. Deri er en iboende risiko for, at vi glemmer sagen.

Stil derfor dig selv spørgsmålene:

  • Er beslutningen for sagens skyld eller andre hensyn?
  • Hvis det er andre hensyn, hvordan kommer jeg da tilbage til sagen?

Hvis du endnu mangler at stifte bekendtskab med Sangskriver, skal du bestemt overveje at lytte til programmet. Programmet vandt i 2017 en fornem pris ved radiokonkurrencen Prix Radio. Han vandt i kategorien Årets lytterinddragelse. Han var i fint selskab med DR Podcast og Radio24syv.

Inspireret af bl.a. musikkens verden har jeg udviklet TimeToDialogue. Værktøjet der understøtter dig i at bruge tiden rigtigt og komme fra gode intentioner til reel værdi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.